Algemene informatie:

 

Zakynthos is het zesde eiland van noord naar zuid van de Ionische eilanden. Het westelijke gedeelte van het eiland bestaat uit kalkachtig rotsgesteente, dat ongeveer 100 miljoen jaar geleden gevormd is, en waar de erosie van het water grotten en grote ondergrondse holtes heeft gevormd. Zakynthos staat bekend om zijn grillige westkust, hoge kliffen met daartussen onbereikbare verlaten strandjes.

 

Zakynthos is, met een oppervlakte van ruim 406 km2, het op drie na grootste Ionische eiland, na Kefalonia en Korfoe. De hoofdstad van Zakynthos, Zakynthos-stad, is een mooie oude stad die bekend staat om zijn Italiaanse invloeden.  

 

De naam van Zakynthos vinden we terug in de legende van de mythische koning Dardanos, die hier de stad vestigde en later Troja werd genoemd.

 

De eilandbewoners noemen hun eiland nog steeds "Bloem van het Oosten" oftewel: "Fiore de Levante".

De naam Zakynthos is waarschijnlijk afgeleid van de zoon van koning Dardanos, die Zakynthos heette.

In de jaren 1484 tot 1797 werd het eiland door de Venetiërs bezet. De Venetiaanse invloeden zijn nog duidelijk aanwezig vooral in de oude Zakyntische liederen die je overal in de tavernes hoort, de "Cantades", zijn hier een duidelijk voorbeeld van.

De hoofdstad Zakynthos-stad werd in 1953 helaas door een aardbeving verwoest, maar het grootste gedeelte is volgens de oude bouwplannen weer opgebouwd.

 

De bevolking op Zakynthos leeft voornamelijk van de landbouw en het toerisme verbouwd worden meloenen, citrusvruchten, olijven en wijn, maar ook veel groenten. De specialiteit van het eiland is "Mandoláto",

een zachte noga van eiwit, honing en amandelen.

Het belangrijkste zijn de olijven die dan ook overal tegenkomt. Over het hele eiland vindt u dan ook olijfperserijen waarvan u een groot aantal kunt bezoeken en genieten van verse olijfolie. Naast de olijfolie zijn de Rozijnen ook wel "zwart goud" genoemd  een belangrijk exportproduct voor Zakynthos

Je vindt er het kruid basilicum, dat heilig is en dat symbool staat voor vriendschap. Ook lavendel, tijm, oregano en vele andere kruiden zijn hier te vinden. 

 

Waar we Zakynthos het meest van kennen is natuurlijk de zeeschildpad maar daarnaast is er een grote diversiteit aan flora en fauna zoals de kruiden, vogels en de bijna uitgestorven Monk Seal (Monachus monachus) die zeer zeldzaam te zien is.

Wanneer je naar Zakynthos gaat om deze schildpadden tegen te komen, moet je in mei/juni gaan; dan leggen de schildpadden hun eieren, met name in de baai van Laganas. Een gedeelte van het strand is beschermd, zo ook het onbewoonde eilandje Marathonisi (wat heel merkwaardig, de vorm van een schildpad heeft). Tot en met augustus is de schildpad op Zakynthos te zien. 
Contact:

Menno Heeling

GR-00306945683942

NL-0031644458269 © Zakynthos 2019- 2022|Design by MWD webdesign| info@zakynthos-pagina.nl |